RECENTE PROJECTEN

EERDERE PROJECTEN >>


INFORMATIE AANVRAGEN OVER NATUURSPEELPLAATSEN?
STUUR EEN EMAIL:
Kindcentrum De Vlinder
Rotterdam, 2021
vlinder vlinder vlinder
Een speellandschap midden in de stad. Zandraket realiseerde dit samen met Biotoop. Nu eens niet een eigen ontwerp maar dat van Sarah Los i.s.m. bureau Vorm en Ruimte.


Bijna klaar!


Kindcentrum Bamboe
Den Haag, 2019

Het dynamische team van ZANDRAKET realiseerde een speellandschap met een mooie verdeling van speel- en educatieve zones.


Tijdens de aanleg maakten we een filmpje
waarin je ziet hoe de kinderen ook meewerken


Twee maanden later is het groen al flink in ontwikkeling


Inspecteur S. de Vriesschool
Den Haag, 2019
Artikel van Klimaatkrachtig Delfland >>

Annie MG Schmidt School
Amsterdam, 2017
De school houdt een website bij met de laatste nieuws. Ga naar Annie's Tuin >>

Willem de Zwijgerschool
Scheveningen Den Haag, 2017
Met steun van Fonds 1818 en een sponsorloop heeft Jan dit project in Den Haag gerealiseerd.

FOTOREPORTAGE >>
Waterval
Jenaplanschool in Lisse, 2016
Jenaplanschool de Waterval te Lisse ontwikkelde eerst een visie op natuuronderwijs en vroeg Zandraket een ontwerp te maken voor spelen en natuurbeleving rondom de school.
Het plan wordt in drie fases uitgevoerd. De eerste fase is nu afgerond. Het is het water- en zandspel, met - hoe kan het anders - een echte waterval op het schoolplein.

FOTOREPORTAGE >>
ERVARING VAN EEN JUF >>
De Merkelbachschool
Zuidas Amsterdam, 2016
In het kader van het 50 jarig jubileum van de school werd het nieuwe houten klimtoestel samen met ontwerper Jan van Schaik alvast ingewijd met de Wilgendans.

FOTOREPORTAGE >>

Het nieuwe houten klimtoestel:

De Kindercampus
Zuidas Amsterdam, 2016
‘Voor De kindercampus aan de Zuidas in Amsterdam maakte zandraket een waterspeelplaats. Al tijdens de aanleg een groot succes.’

FOTOREPORTAGE >>

De Kindercampus al in gebruik:

Bernardusschool
Den Haag, 2015
‘De Bernardusschool is een school voor kinderen met een verstandelijke beperking.
Haar verkeersplein hebben we omgetoverd tot een rijk speellandschap met eenvoudige maar toch stimulerende uitdagingen.
Aan de achterzijde van de school realiseerde zandraket een speellandschapje met een klimtoestel en prutstafel met lekker veel borstels om te voelen.’

FOTOREPORTAGE >>
Archipelschool
Den Haag, 2015
‘Voor de Archipelschool in Den Haag verrijkte Zandraket de buitenruimte, met een boomhut, een waterbaan veel bloemen en groen. Kortom een heerlijk speellandschap.’

FOTOREPORTAGE >>
De Kleine Reus
Amsterdam, 2014
De buitenruimte van De Kleine Reus is een omsloten binnentuin, in het hart van Amsterdam. Alle aspecten van het natuurlijke spelen konden een invulling krijgen, tot en met een eigen moestuintje en een trapveldje. Hoogtepunt is letterlijk het kasteel boven op de schuur.

FOTOREPORTAGE >>

Meebouwen aan de nieuwe speelplek...

... en spelen met de waterbaan

Galvanischool
Den Haag, 2014
De Galvanischool in Den Haag is gezegend met een sportplein achter de school. Hierdoor konden de drie functies 1 speelnatuur 2 klimmen en klauteren en 3 afscheid en weerzien op het plein aan de voorkant gerealiseerd worden. Realisatie i.s.m. Biotoop ecologisch hovenier.

FOTOREPORTAGE >>
Geert Groote School
vrijeschool Amsterdam, 2014
Voor Het Kleine Huis aan het Plein, het kinderdagverblijf van de Geert Groote School (vrijeschool) in Amsterdam Zuid maakte Zandraket een intieme buitenruimte.

FOTOREPORTAGE >>
Startpunt
Schilderswijk Den Haag, 2014
In de Haagse Schilderwijk mocht Zandraket een buitenruimte realiseren voor de school en de buurt. Met hulp van de kinderen werd het schoolplein onttegeld. Daarna ontstond een dynamisch proces waarbij vooral de docenten zeer ondersteunend zijn geweest.
Het resultaat is een speellandschap met ruimte voor water, vuur, bloemen, kevers, kikkers... en de kinderen natuurlijk.
De directeur die alles vanuit haar kantoor hoog in de school op afstand volgde zei later: “De kinderen maken een ander geluid”

FOTOREPORTAGE >>
Tweede Daltonschool
Amsterdam, 2013
Voor de 2e Daltonschool in Amsterdam ontwerp en (ver)bouwde Jan de buitenruimte voor groep 1, 2 en 3: een heuvelrug – met trap, kruipbuis en brug – is een natuurlijke drempel tussen en zand- en klauterspel en het betegelde fietsplein. Beplanting en onderhoud i.s.m. de school is het werk van Margriet de Winter (Down to Earth Gardening)

FOTOREPORTAGE >>

Daltonschool:

Veenstengels
Vinkeveen, 2013
Jan van Schaik en Johan Sietzema maakten met 126 kinderen landschapskunst van wilgentenen in de venen van Vinkeveen.

Veenstengels, landschapskunst met 126 kinderen:

De Paradijsvogel
Ypenburg Den Haag, 2013
Voor De Paradijsvogel op Ypenburg in Den Haag maakten Jan en Wouter een speellandschap voor 600 kinderen op een buitenruimte van 850 m2! Een enorme speeldruk! De oplossing lag in een creatief speeltoestel van robinia en hoogteverschillen met behulp van boomstammen plus twee kruipbuizen. De spaarzame groene bloemenplekken worden beschermd met hekjes.

FOTOREPORTAGE >>

Een jaar later staat er een kas op het dak! >>

Maas en Waalschool
Amsterdam, 2013
In de meivakantie maakte Jan samen met Margriet de Winter en Robert Bescamusca een natuurlijk speellandschap voor de Maas en Waalschool in Amsterdam. Tijdens de aanleg scheen de zon. De opening vond plaats op de eerste druilerige maandag na de vakantie.

FOTOREPORTAGE >>
Duinoord
Den Haag, 2013
Voor de Duinoordschool in Den Haag veranderden Jan (Zandraket) en Wouter (Biotoop) een trapveldje van 104m2 in "De Duintuin" met fris stromend water en lekker veel zand.

FOTOREPORTAGE >>
2 Zwanen
Ypenburg Den Haag, 2012
Voor de 2 Zwanen in Yperburg creërden Jan (Zandraket) en Wouter (Biotoop) een bloemrijke buitenruimte.

FOTOREPORTAGE >>
Sporen in het land
Lopikerwaard, 2012
Kunstcentraal (link) ontwikkelde samen met Jan en Johan Sietzema een project over landschapkunst in de Lopikerwaard.
Het project bestaat uit drie lessen in de klas en de leukste op lokatie: er verrezen onder de handen van 423 kinderen vijf reuzenmanden op een weiland bij Benschop.
10 verschillende bassisschollen uit de Lopikerwaard deden mee.
Zie ook website Sporen in het land >>

FOTOREPORTAGE >>

Vrijeschool De Vuurvogel
Zoetermeer 2011
De Vrijeschool van Zoetermeer, brandde af in 2009 en opende in het vroege voorjaar van 2011 onder de naam de Vuurvogel het nieuwe gebouw op de oude lokatie. Uit te de resten van het oude gebouw en van de nieuwbouw werden stapelmuren rondom de school gemaakt. Ze liggen bij wijze van spreken als de eierschalen van de wedergeboren feunix om het gebouw heen. Ondanks het droge voorjaar is de tuin prachtig tot ontwikkeling gekomen. De klimwilgenboom die nu in de buitenruimte van de school ligt is een groot succes. Ontwerp: Sigrun Lobst, Wouter van Santen en Jan van Schaik. Aanleg Jan, beplanting Wouter.

FOTOREPORTAGE >>

Videoclip uit een reportage van Fonds 1818:

Kim Dak
Den Haag 2011
Kim Dak was een zo'n lastige situatie boven op een parkeergarage. Niets om in te wortelen behalve een kleine palntstrook langs het hek. Hierdoor bestond het werk vooral uit veel timmeren met een bosgevoel als uitgangspunt. Ontwerp en realisatie Zandraket/Biotoop.

FOTOREPORTAGE >>
ARTIKEL IN PAROOL >>
Slag om het Watergraafsmeer
Park Frankendael 2011 / 2012
In het project De slag om het Watergraafsmeer worden ambacht, kunst en het besef van leven in een polder op een voor kinderen aansprekende manier met elkaar vervlochten.
De Wilgenvloot in het park Frankdael in Amsterdam-oost is een groot succes: naar aanleiding van de grote aantrekkingskracht van de boten op spelende kinderen wordt het project in 2012 een jaar langer voortgezet.

De Slag is een initiatief van de Witte Beer, ondersteuning en/of participatie: Waternet, Stadsdeel Oost, De Vrienden van Frankendael De Rode Loper op school, De Animatietafel en Zandraket.
Basischolen: Aldoende, WSV, Frankendael, De Kraanvogel, De Waaier.

FOTOREPORTAGE >>
ARTIKEL IN PAROOL >>
Artikel op de website van Platform Watergraafsmeer >>


Moniek van der Kaaden maakte een animatie:
"De slag om het Watergraafsmeer - Insulinde 8".

GA NAAR ANIMATIE >>.
Waterspeelrots voor de Twee penselen
Den Haag
Voor de 2 penselen in Den Haag maakte Jan samen met zijn broer Remko van Schaik een waterspeelrots op het dakterras tussen de huizen.

FOTOREPORTAGE >>
Speelberg Oscar Carré School
Amsterdam
FOTOREPORTAGE >>
Speeltuin Duinstruiners
Julianadorp
Jan van Schaik maakte samen met hoveniers De Twee Heren een natuurspeeltuin voor de Duinstruiners in Julianadorp. In juni 2010 was daar een prachtig bloemenlandschap ontstaan; om in te spelen.

FOTOREPORTAGE >>
Woeste Westen
Westerpark, Amsterdam

FOTOREPORTAGE >>
Montessorischool
Landsmeer


FOTOREPORTAGE >>
UITSPRAKEN VAN KINDEREN >>
foto's: Jan van Schaik & Maurice van der Molen

Een uitgebreid verslag verscheen in Montessori Mededelingen, juli 2010

LEES HOOFDSTUK JAN IN PDF >>
Noorderparkkraal
Noorderpark Amsterdam-Noord 2009
In het Noorderpark ontstond een mooi groeiwerk. Later in het voorjaar is het aangevuld met robinia klimbouwsels van ‘Acoustic Art’ Huub van de Laan. Helaas is door de grote sloopkracht van de jongeren van Noord weinig meer over van de wilgenwerken, In 2010 doe ik een nieuwe poging door aanplant van dikke stammen.


foto's: Rob Bohle, Caro Bonink, Maurice van der Molen, Floor Ziegler & Meike Ziegler
FOTOREPORTAGE >>

EERDERE PROJECTEN >>